Glöm inte kommunerna i Sveriges beredskap
Varje dag är kommunerna avgörande för vilken beredskap Sverige ska ha inför kris eller krig. Vi måste vara väl förberedda på angrepp mot dricksvattnet, trafiken eller annan kommunal verksamhet.
Vi bör vara beredda på att det inom några år kan finnas risk för att Sverige blir militärt angripet, enligt Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Hotet ökar särskilt om Ryssland skulle vinna, eller ha stora framgångar, i kriget mot Ukraina.
De senaste veckorna har det blivit uppenbart att hotet från andra länder mot det svenska samhället är påtagligt. Ett antal hackerattacker har slagit ut it-system och i helgen slogs 120 myndigheter ut efter en storskalig attack mot Tietoevry. Det har slagit mot lönesysstem, patientjournaler, butiker och biografer. Den som tror att detta är en slump bör tänka om: även vid attacker som inte kan spåras direkt till den ryska staten så bör man utgå från att Ryssland tillåter attackerna.
Därmed blir det också än mer tydligt att frågan om Sveriges beredskap inför risker, kriser eller krig inte i första hand är en fråga för staten, försvarsmakten eller överbefälhavaren. Den svenska beredskapen stärks i första hand genom det arbete som görs i kommuner och regioner.
Ändå är detta inte högst upp på dagordningen när hotet mot Sverige diskuteras. Dagens Samhälles chefredaktör Christina Kennedy konstaterade i en krönika efter Folk och Försvars konferens i Sälen i januari att endast 18 minuter av tre heldagar ägnades åt det kommunala och regionala perspektivet:
“Det är bra att utgå från det man själv kan göra något åt, men lätt att glömma bort det allra viktigaste. Beredskap utgår från att det normala funkar hyggligt bra, att det är stabilt och hållbart. Att det finns en grund att stå på, något som går att växla upp.”
Hon citerade Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå, som sa:
“Det kommunala perspektivet är fortfarande för osynligt i de statliga förberedelserna. Det civila försvaret kommer inte kunna planeras ÅT kommuner, det kommer behöva planeras tillsammans MED kommuner, därför att en väsentlig del av jobbet kommer att utföras AV kommuner.”
På Kommunföreläsning.se finns nu en gratisföreläsning på 30 minuter som ger ett antal medskick, goda exempel och råd till Sveriges kommuner vad gäller beredskap inför risk, kris och hot. Alla kan ta del av denna föreläsning här. Dela gärna till andra som kan vara intresserade!
Föreläsningen har fyra rubriker:
Den egna organisationen: Kommunen måste i förväg diskutera och vara klar över i vilka lägen den särskilda krisorganisationen ska träda in och när den inte ska det. Vid de flesta risker och kriser är det ordinarie organisation som gäller: se till att alla vet vad som avgör vilket som gäller och vem som bestämmer. Och öva, öva och öva.
Engagera medborgare: Staten är inte den viktigaste kommunikatören kring beredskap, risk och kris: det är kommunerna som har lättast att kommunicera till medborgarna och därmed också engagera dem i den nödvändiga beredskapen. Skräm inte upp invånarna med larm om få skyddsrum, men använd gärna skyddsrumsfrågan som utgångspunkt för fortsatta diskussioner. Och bjud in föreningslivet att vara delaktiga i arbetet med att göra kommunen beredd på risk eller kris.
El- och livsmedelsförsörjning: Kommunen har ett avgörande ansvar för försörjning av såväl vatten, mat som el och värme. Även om kommunen inte äger vare sig elledningar eller elproduktion (det är olika i olika kommuner) så är det bara kommunen som kan förbereda invånarna på hur man agerar om vattnet eller elen inte längre fungerar. Vattenbrist, bakterier i vattnet eller andra problem med vattnet drabbar flera kommuner varje år - det är inte problem som är avgränsade till gråzonslägen i svensk beredskap. Hur länge den kommunala verksamheten (skola, förskola, äldrevård och så vidare) klarar sig utan transporter eller vatten kan ingen utom kommunen klargöra.
Några enkla tips: Att skrämma upp befolkningen är inte ett bra sätt att förbereda kris. Välj rätt ansvariga och öva ordentligt med ordinarie organisation. Som sammanfattning:
- Paranoia är inte krisinsikt
- Skrämda medborgare är inte mer krismedvetna
- Störst kniv gör ingen bäst lämpad för krisansvar
- Öva med ordinarie organisation och våga använd krisbefogenheter
Se hela föreläsningen på kommunföreläsning.se och hör av dig om du har frågor, synpunkter eller tillägg!
/ Björn Sundin
Föreläsare, författare och rådgivare
Ta kontakt på bjorn.sundin@samhallsbygget.se