Plus med elbilar:
Elbilar drivs inte av bensin. Självklart är det bättre att en bil drivs av el producerad av exempelvis sol- eller vindkraft än av smutsig bensin. Och även om elproduktionen idag inte alltid är hållbar, så kommer koldioxidutsläpp från elproduktion att försvinna och bli fossilfri efter hand. Hur fort det går vet vi inte än, men Sverige tillhör fortfarande det fåtal länder som huvudsakligen har fossilfri elproduktion (den är dock inte nödvändigtvis förnyelsebar, men det är en annan fråga).
Utsläppen från ett avgasrör försvinner när bilen elektrifieras. Det återstår dock att komma till rätta med annan miljö- och hälsoproblem från själva bilkörningen (partiklar och andra utsläpp - se nedan) samt att minska resursåtgången vid produktionen: elbilarnas batterier kräver mycket resurser vid produktionen.
Ökad rättvisa för dem som verkligen måste ha bil. Elbilar är (överlag) billigare i drift per körd kilometer än bensinbilar, vilket ökar rättvisan och möjligheterna för dem som behöver bilen i jobbet, på grund av funktionsnedsättning, rörelsesvårigheter eller för att de bor där cykel eller buss inte löser transportproblemen. Även om elbilar idag är dyrare i inköp än bensinbilar så kommer det ändras.
Elbilar är tystare än förbränningsbilar. Även om bilar fortfarande låter på grund av tyngden och kontakten med asfalten så kan våra städer (till och med våra trafikleder?) bli tystare. Även om vi då kommer tvingas hantera andra plågsamma ljud (dålig musik från bilstereos eller öppna fönster, skränande attack-fåglar) så kommer vi också kunna prata lättare med varandra, njuta av skön fågelsång och få minskade bullerproblem i bostäder.
Vårt beroende av grymma diktaturer i gulf-staterna minskar. Minskat oljeberoende är inte bara bra av miljöskäl, det har även effekter på världspolitiken som skulle kunna leda till positiva förändringar. Dock minskar beroendet av vårt vackra broderland (vilket en del i och för sig tycker är positivt).
Minus med elbilar:
Elbilar är överlag tyngre, slitaget på gatorna ökar. Det innebär mer underhållskostnader för stat och kommuner, men också mycket partiklar i luften från friktionen mellan däck och underlag. Eftersom elbilarna är tyngre finns också en risk för mer skador i trafiken - särskilt som elbilarna är tystare och inte uppmärksammas lika lätt av gående och andra oskyddade trafikanter.
Det blir “gratis” att köra bil. När driftskostnaden för en eller två enstaka extra kilometer minskar (el är billigt) ökar risken att människor väljer att ta bilen i onödan. Särskilt om det blir dyrare att parkera bilen än att köra. Det kan innebära mer bilar i våra städer, ännu mer trafikskador och ökad trängsel i stadskärnorna. Dessutom ökade hälsoproblem på grund av partiklar i luften.
Tillverkningen av en elbil kräver (idag) mer resurser än tillverkning av en förbränningsbil. Även om själva körningen av elbilen orsakar mindre miljö- och klimatproblem än bensinbilen så är en elbil som inte används mindre hållbar än en bensinbil (som utför en nödvändig transport). Om vi inte delar på elbilarna (och använder dem maximalt) blir övergången ohållbar.
Elproduktion orsakar också miljö- och klimatproblem. Det krävs resurser för att producera el, och el som slösas bort är inte hållbar - oavsett energikälla. Dessutom har vi fler prylar och processer som kräver el idag, den stora utmaningen är att se till att det alltid finns tillräcklig elförsörjning där elen behövs.
Utsläpp finns kvar, men syns inte. Det kan bli ännu svårare att argumentera för insatser mot miljö- och hälsoproblem när vi inte tänker på, känner lukten av eller ser utsläppen.
Finns det mer plus än minus?
Vad borde vara med på listan, vad borde ändras? Hör av dig med fler förslag så återkommer jag med en längre lista framöver!
Frågan om elbilens plats i det hållbara samhället kräver mycket mer diskussioner; att tro att nya drivmedel löser problemen med för många bilresor är att blunda för kommande problem. Därför återkommer vi till frågan!
Tre tips för ledare som vill åstadkomma hållbar trafik:
Fokusera mer på parkerade bilar! Parkering är ett underskattat styrmedel för att skapa mer hållbar trafik. Exempelvis: Är prisskillnaden lagom mellan kort parkeringstid (för t ex shopping) och längre tid (t ex arbetsplatsparkering)? Är parkeringen för billig?
Var inte naiv. Allt som kräver resurser vid tillverkning eller användning måste göra annan nytta för att inte motverka det hållbara samhället. Bussresor som ersätter cykelresor har i allmänhet negativ inverkan på folkhälsa, resursförbrukning och utsläpp, medan en bussresa som ersätter en elbilsresa troligen är negativ ur hållbarhetsaspekt. Men det är aldrig så enkelt som det verkar…
Självkörande elbilar är inte lösningen på problemen, de andra utmaningarna återstår även när bilarna körs på el, och särskilt om vi inte ens behöver styra dem själva. En av dessa utmaningar kallas “människor”, vilket Katrine Marcal skriver både klokt och underhållande om här.
Dela gärna till andra som du tror kan vara intresserade!
Har du frågor eller funderingar? Hör av dig!
/Björn Sundin, bjorn.sundin@samhallsbygget.se