Vad kan du göra för Sveriges beredskap?
Alla kan bidra till att höja Sveriges beredskap inför kris eller krig. Förutom förberedelser inför problem med el, vatten, trafik och liknande kan vi även göra det svårare för troll och fake news.
Inom några år kan det finnas risk för att Sverige blir militärt angripet. Varje dag finns risk att Sverige drabbas av allvarliga kriser. I ett tidigare nyhetsbrev beskrevs vad kommunen kan göra inför risk, hot eller kris (läs det här).
På kommunföreläsning.se finns ett antal - korta - gratisföreläsningar som på olika sätt tar upp hur vi stärker Sverige, kommunerna och oss själva inför risker, hot och kris. Titta gärna på dessa föreläsningar, och tipsa gärna andra!
Denna gång handlar nyhetsbrevet om vad du kan göra själv: hur du höjer din beredskap, hur du blir bättre informerad och - sist men inte minst - hur du blir mer motståndskraftig mot troll och fake news. Det senare återkommer vi till, men först lite om din egen dagliga beredskap.
Föreläsningen har fyra rubriker:
Din egen beredskap. Fundera på din egen situation: vad är extra besvärligt för just dig. Vattenbrist och elbrist slår hårt mot alla svenskar, men kanske har du bättre förutsättningar än andra när det gäller livsmedelsförsörjning? Du kanske har tillgång till extra frys, ett skafferi och ett extra förråd så att du är mer motståndskraftig mot kris. De flesta av oss är inte väl förberedda, och därför bör vi fundera på vilka lägen som kan skapa problem.
Vet du vad som gäller? Skaffa mer information: vet du var närmaste skyddsrum finns, vet du vilka skyldigheter du har och vilka informationskanaler du kan lita på? Vi är alla skyldiga att bidra med det vi kan om Sverige skulle bli militärt angripet; alla de som har särskilt viktiga uppdrag begår brott om de lämnar landet. Men även om du inte är krigsplacerad på ditt jobb eller i annat uppdrag så kan du hjälpa till: vet du vad du kan bidra med?
Klarar du dig utan el, vatten och mat...? Även om du inte har tillgång till extra lagermöjligheter eller liknande kan du se till att du klarar vardagen och din egen familj genom att ha filtar, ljus och ficklampor, extrabatterier och liknande. Om du behöver din bil i vardagen bör du se till att ha en reservdunk i bilen och så vidare.
En fråga som återkommer i alla sammanhang kring beredskap inför kris och krig handlar om desinformation, fake news, trollfabriker och annan skadlig propaganda. Dessa frågor är även aktuella i vardagen, när vi exempelvis scrollar i sociala media, och i år när en mycket stor del av världens befolkning går till val är frågan större än någonsin.
Att höja sin beredskap mot troll och fake news handlar i korthet om:
Bli inte uppskrämd - och skräm inte andra: Skrämda människor agerar inte rationellt och är därmed sämre på att fatta kloka beslut och lättare att lura. Försök att inte agera direkt: grundtipset är att andas och avvakta i 8 sekunder och sedan tänka igenom det du sett igen.
Hjälp inte trollen: Öva på källkritik, försvåra fake-news och förstärk inte lögner. En lögn som upprepas får fäste och blir mer ihågkommen (även om den följs av en rättelse): så även om du vill rätta något är det dumt att dela det igen. När du ser något du får starka känslor inför beror det förmodligen på att det är syftet med inlägget, bilden eller uttalandet: fundera på vem som tjänar på det - är det någon du vill hjälpa?
Det låter enkelt, men vi vet hur svårt det är. Därför finns nu en 15-minuters föreläsning på kommunföreläsning.se som utvecklar mer om vad forskningen säger om vad som fungerar och vad som inte fungerar mot troll och desinformation. Se gärna den och tipsa andra! (Här finns en direktlänk till föreläsningen på YouTube.)
Att föreläsningen är kort innebär självklart att den inte är heltäckande, men syftet är att så många som möjligt ska ha tid att se den. Hör av dig om du har fler frågor eller om du vill fördjupa dig!
Sveriges beredskap inför risker, kriser eller krig är inte i första hand en fråga för staten eller försvarsmakten. Medborgarnas engagemang och det arbete som görs i Sveriges kommuner och regioner är mer avgörande för vår beredskap än hur många stridsflygplan vi kan få upp i luften vid ett luftangrepp.
En föreläsning med medskick, goda exempel och råd till Sveriges kommuner vad gäller beredskap inför risk, kris och hot finns på kommunföreläsning.se. Alla kan ta del av denna föreläsning här. Dela gärna till andra som kan vara intresserade!
Den föreläsningen har fyra rubriker, kort sammanfattade i det följande:
Den egna organisationen: diskutera i förväg diskutera när en särskild krisorganisation ska träda in och när den inte ska det. Öva, öva och öva.
Engagera medborgare: kommunerna har en nyckelroll i kommunikationen med medborgarna och i att engagera dem i beredskapsarbetet. Men skräm inte upp invånarna!
El- och livsmedelsförsörjning: Vattenbrist, bakterier i vattnet och liknande drabbar flera kommuner varje år. Hur länge klarar sig den kommunala verksamheten utan transporter eller vatten?
Några enkla tips. Skrämda medborgare är inte mer krismedvetna. Öva med ordinarie organisation och våga använd krisbefogenheter.
Många människor vill ha mer information och höja sin beredskap i dessa tider. Bjud gärna in dem människor i föreningen, på företaget eller i kommunen till en föreläsning som både ger svar på de grundläggande frågorna kring vilka hot vi står inför och vad vi kan göra själva.
I alla kommuner finns experter på området, men se till att göra föreläsningarna så breda att inte bara de som redan är mest engagerade tar sig tid. Självklart hjälper jag gärna till med både tips och som föreläsare!
/ Björn Sundin
Föreläsare, författare och rådgivare
Ta kontakt på bjorn.sundin@samhallsbygget.se
PS. Missa inte heller föreläsningen: “Akta så att inte tomträtt blir ett Frankensteins monster”. Något smalare ämne, men väldigt viktig för dig som jobbar med sådana frågor!
PS Om du inte redan prenumererar, anmäl dig ovan för att få kommande nyhetsbrev!