0:00
/
0:00
Transcript

Varför vi spekulerar vid kriser (och vad vi kan göra åt det)

När vi drabbas av kriser, tragedier och dramatiska världshändelser sprids snabbt massor av rykten och påståenden om vad som hänt och vad detta beror på. Vi har ett ansvar för att motverka sådant.

När något fruktansvärt sker sprids omedelbart spekulationer, rykten och teorier om vad som hänt, varför det hänt och vad som kunde gjorts annorlunda. Det är mänskligt att så sker, men likväl är det problematiskt och - i vissa fall - direkt farligt.

I den här föreläsningen, på björnföreläser.se (och på YouTube), förklarar jag varför vi alla spekulerar och försöker förstå varför hemska saker inträffar, och vad vi kan göra för att motverka konspirationsteorier, ökad konfliktnivå, rädsla och ökad oro.

Föreläsningen är knappt 40 minuter och har fyra delar:

  1. Det är mänskligt - men problematiskt - att vi sprider “sanningar” och spekulerar.

  2. Hjärnan gillar berättelser: vi har svårt att acceptera slumpen och när vi inte ser sammanhang eller hur saker hänger ihop (så då tenderar vi skapa samband även där inga finns).

  3. Psykologi och evolution: vad säger forskningen om fake news, ryktesspridning och vårt behov av att skapa förklaringar, sammanhang och berättelser.

  4. Vad kan du göra för att inte bidra till spekulationer och ryktesspridning? Förutom att försöka tänka dig för och inte stressa upp dig ännu mer finns några knep att använda.

Föreläsningen är inspelad innan polisen offentliggjorde tidslinjen för morden på Risbergska skolan i Örebro. När vi såg tidslinjen fick vi än en gång bekräftat varför det är dumt att offentligt sprida rykten och spekulera fritt.

När man studerar tidslinjen från det som hände i Örebro 4/2 blir det tydligt att polisen agerade effektivt för att få stopp på morden. Påståenden om att polisen exempelvis borde skjutit tillbaka motsägs av att polisens insats fick stopp på våldet utan att fler skadades.

Det är mänskligt att spekulera och försöka förstå när något fruktansvärt inträffat. Men vi har ett ansvar för att inte bidra till konspirationsteorier och ökad oro.

Här finns en äldre föreläsning med forskningsbaserade råd om hur du motverkar troll (15 minuter) på webben. Trollens syfte är att sprida oro, så misstro och det går inte att möta med information eftersom det inte handlar om en saklig debatt om sakfrågor. Hjälp inte trollen genom att upprepa deras budskap, särskilt aktuellt idag, på årsdagen tre år sedan Ryssland startade krig mot Ukraina.

Dela gärna föreläsningen, dela gärna nyhetsbrevet och se till att prata med nära och kära om oro, sorg och tankar om vad som hänt.

/ Björn Sundin
Föreläsare, författare och rådgivare
Ta kontakt på bjorn.sundin@samhallsbygget.se

Discussion about this video